BEHÖVER DU RÅDGIVNING?

Kontakta oss!

På Urbancorner arbetar vi för dig, tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar! För snabbt hjälp kan du hitta vanliga frågor och svar i vår FAQ. 

Chat

Vardagar: 13-16
Helger: Stängd

Ring

Vardagar: 12-16
Helger: Stängd

Besök Butik

Vardagar: 10-18
Helger: Stängt

Maila oss

Beskriv gärna ditt ärende utförligt. Vi svarar vanligtvis inom 48h.

Frågor och svar

Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm. Detta gäller också om de kör inom inhägnat område. 

Elsparkcykel får köras på samma sätt som andra cyklar om den uppfyller kraven för att vara en cykel. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. Men på trottoar, gångbana och gågata eller i ett gångfartsområde får du endast köra fordon i högst gångfart.

Nej, det får man inte. Elsparkcyklar är endast avsedda för en person då det är ett eldrivet fordon utan anpassad säkerhet för två. Om en elsparkcykel blir stoppad med fler än en passagerare kommer samtliga att bötfällas på 500kr/person.

Tänk på att:

● Köra försiktigt när du passerar medtrafikanter. Sänk hastigheten och håll avståndet.

● Köra i högst gångfart när du kör på gågator eller i ett gångfartsområde.

● Parkera elsparkcykeln vid cykelställ eller synligt för trafikanter och förbigående, så att ingen skadas eller blockeras.

Läs mer på transportstyrelsen

Elsparkcykel ska ha bromsar och helst en ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta). Kör du i mörker ska elsparkcykel ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer.

Det är alltid du som förare som ansvarar för att fordonet du kör uppfyller ställda krav. Skulle du köra en elscooter med högre hastighet eller starkare motor så klassas elsparkcykel inte längre som cykel utan troligen något annat fordon och då kan det räknas som olovlig körning om man inte har rätt behörighet för fordonet. Därför är det viktigt att du läser på om elsparkcykeln innan du köper den och är du osäker så kan du alltid fråga oss om rådgivning. Samtliga modeller har en hastighetsmätare på displayen som hjälper dig att hålla koll på din hastighet.  

Om elsparkcykeln går snabbare än 20 km/h eller har starkare motor än 250 watt klassas inte elsparkcykeln längre som en cykel och kan inte köras efter cykelregler.Det närmsta klassningen tillhands är en mopedklassning, till exempel moped klass II. Men en moped klass II ska också uppfylla flera tekniska krav som en elsparkcykeln sannolikt inte klarar. Ett exempel på det är krav på bromsarna. Är elsparkcykeln snabbare eller starkare än en cykel men inte uppfyller kraven som ställs på en moped kan den inte klassas som vare sig cykel eller moped. Då får fordonet inte köras på allmän väg utan endast inom ett inhägnat område.