Artikel - Urbancorner

Olyckor på elsparkcykel

Artiklar

Artiklar - Urbancorner

Information och råd

Olyckor med elsparkcyklar har har ökat sedan fordonstypen på senare tid har blivit mycket populär och användningen har pikat uppåt. Framförallt i stadsmiljö av unga vuxna som vill ta sig fram på ett snabbt och smidigt sätt. Det eldrivna fordonet är enkel att använda och passar alla målgrupper, unga som gamla. 

Utvecklingen av elsparkcyklar

Sedan idén med uthyrning av elsparkcyklar föddes har användningen ökat markant de senaste åren och fenomenet ökar stadigt både vad gäller uthyrning och privat ägande. Elsparkcykeln har blivit ett fordon lika självklart som cykeln. Intresset för fordonstypen visar inga tendenser på att minska heller, snarare tvärtom. Av dom som upptäckt fördelarna med elsparkcykeln som fordon i vardagen är det numera många som väljer att köpa en egen, men glömmer ibland bort att tänka på trafiksäkerheten.

I samband med att användandet av elsparkcyklar ökar märks också en tydlig ökning av antalet skadade i olyckor. Majoriteten av olyckorna med elsparkcyklar inträffar i storstäder och sker framför allt på kvällar och nätter under helger. Vanligast är att unga vuxna i åldersgruppen 20-34 år skadas mer eller mindre allvarligt. I en del fall har det även rapporterats om olyckor där både andra cyklister, bilister och fotgängare har varit inblandade.

Läs mer hos Transportstyrelsen:

Vad ska du göra?

Precis som vid framförande av andra fordon så som cykel eller moped finns det en del viktiga saker att tänka på och det är förstås att använda rätt skyddsutrustning både för dig själv och dina medtrafikanter, för att du ska synas i trafiken.Här tipsar vi om några av våra bästa säkerhetsprodukter för att du ska kunna känna dig trygg och säker i trafiken, oavsett vad du väljer att åka på eller vart du ska.

Utöver säkerhetsutrustning är det viktigt med sunt förnuft. När man ska ut och köra elsparkcykel rekommenderar vi att man alltid är nykter, utvilad och alert. Man ska heller aldrig åka mer än en person åt gången på en och samma elsparkcykel.

Att köra elsparkcykel i 20-25 km/h eller mer går fortare än man tror och känns helt annorlunda än att t.ex. köra bil i samma hastighet, eftersom man på elsparkcykeln inte har någon kaross och därmed saknar skydd för yttre krafter. Dessutom är det är lätt att bli fartblind och distraherad och hamna i en situation där man måste göra en plötslig och hastig inbromsning.På grund av detta är det viktigt att regelbundet se över sin elsparkcykel genom att kontrollera bromsarna, belysningen och att alla skruvar är ordentligt åtdragna.

Om du inte vill eller kan göra detta själv har vi på Urbancorner en verkstad med duktiga och erfarna mekaniker som gärna hjälper dig. Hos oss kan du både välja bland ett antal olika servicepaket eller få en skräddarskydd lösning för just din elsparkcykel.

Besök gärna vår verkstadssida för mer information:

Experter på elsparkcyklar

Kontakta oss!

Tveka inte att höra av dig om du har några funderingar.